Intimiteit en Autisme, hoe gaat dat?

Niks lukt

‘Ik wil graag een meisje waar ik alles mee kan doen wat ik wil. Ik wil een meisje waar ik me niet aan hoef te binden en die het leuk vindt om met me naar gangbangs te gaan. Ik wil namelijk met heel veel vrouwen seks kunnen hebben. Wat me alleen zo frustreert is dat als ik afspreek met vrouwen, ze zo lang online willen chatten en dan toch altijd weer afhaken. Niks lukt. Kun jij me daarbij helpen?’

De diversiteit aan hulpvragen en bijbehorende persoonlijkheden is wat mijn vak zo mooi maakt. Soms brengt het best wat uitdaging en creativiteit met zich mee om goed aan te sluiten bij mijn cliënt. Maar juist die goede aansluiting vinden, is essentieel voor de juiste begeleiding.

In deze situatie gaat het om een jongeman met autisme en ADD. Hij woont nog bij zijn ouders en leeft van een wajong uitkering. Tijdens onze kennismaking vertelt hij dat hij heel snel overprikkeld raakt. Dan raakt zijn lijf gespannen en wordt zijn hoofd een racebaan. Wat hij dan nodig heeft, is een koude douche of een ijsbad. Of ik dat wel voor hem heb. Gelukkig heb ik een douche in mijn praktijk!

Ik ga te snel
                                                                                                                     

De enorme eerlijkheid en naïviteit van zijn verzoek maakt me nieuwsgierig. Ben ik in staat hem te laten zien en ervaren hoe zoiets in het echt kan gaan, relateren en intiem zijn? Hoe kan ik hem begeleiden in het experimenteren en oefenen? Dat is wat hij nodig heeft om positieve ervaringen op te gaan doen in het seksuele veld.

Maar hoe pak ik dat aan op een manier die bij hem past? Ik heb snel in de gaten dat mijn manier van communiceren met cliënten bij hem niet werkt. Ik ben te snel, ik stel te veel vragen in één keer. ‘Dankjewel dat je dit zo goed aangeeft’, zeg ik. Voor mij is het elke keer weer nieuw en zoeken als ik met iemand werk met specifieke diagnose.

Moeilijk voor te stellen

Heel langzaam, met veel momenten van zelfregulatie, oefen ik met hem de Wheel of Consent. Wat is consent en hoe stem je af op de ander? Dat het belangrijk is om dat eerst te doen voordat je iets doet of aanneemt. Maar hey! Ik kan verdorie zijn moeder zijn. Het is dus best lastig voor hem om zich voor te stellen hoe dit tussen hem en een meisje zou kunnen gebeuren.

Oefenmaatje

Een oefenmaatje vinden en vragen is eng voor hem, dus besluit ik een fijne jonge vriendin te vragen als oefenmaatje. En dan gebeurt het; het blijkt zoveel enger en moeilijker te zijn om in het echt te vragen, te nemen, te mogen. Alle verhalen vallen weg. Kwetsbaarheid en verwarring nemen het over. Nu vertelt hij dat hij het liefste écht contact heeft in plaats van platte seks en gangbangs. Ik moet bekennen dat het voor mij best een opluchting is dat hij dit zelf ontdekt.

Na een oefening waarbij het oefenmaatje aan hem vraagt om wat zij zou willen ontvangen ontdekt hij:

  • Dat het erg moeilijk is om aangeraakt te worden en niet in de war te raken;
  • Dat het nog moeilijker is om aan te geven wat hij zelf wil;
  • Dat hij bevriest als ze vraagt om te stoeien. Zijn hoofd begint te racen;
  • Dat hij niet wil vragen maar gewoon doen;
  • Dat hij niet altijd lief wil zijn. Dit blijft echter bij gedachtes omdat hij niet durft;
  • Dat hij zich geen raad weet en hoopt dat de sessie snel voorbij is.

Helemaal overprikkeld

Hulpeloos kijkt hij me aan. Helemaal overprikkeld van deze ervaring, hij weet het even niet meer. ‘Wat zou je doen als je helemaal alleen zou zijn op dit moment’ vraag ik hem.
‘Dan ga ik naar mijn kamer en ga ik op mijn bed liggen shaken tot alle stress en spanning eruit is’ vertelt hij.
‘Als dat is wat je nodig hebt, waarom doe je dat dan nu niet?’ ‘Omdat jullie erbij zijn natuurlijk!’, zegt hij.

Zijn oefenmaatje en ik verzekeren hem dat hij welkom is om dat ook te doen waar wij bij zijn. We vinden het echt niet gek. Hij durft het aan.  Hij shaket, bibbert en trekt gekke gezichten terwijl hij op zijn zij in foetushouding ligt. Zo laat hij spanning los. Hij is zelfs nog in staat om wat hij doet af en toe te ondertitelen. 20 minuten lang en wij mogen erbij zijn.

Ik vertel hem wat een mooie daad van kwetsbaarheid dit is.

Ook dat is intimiteit. Zijn grote lach is onbetaalbaar.


Een paar aanvullende ps-jes

PS 1.:

Hij schreef me later dat hij heel veel  heeft opgestoken van zijn sessie, namelijk dat gewoon maar laten zien wie hij is en hoe hij zich voelt belangrijk is en dat hem dat in echt contact brengt. En dat hij nu inziet dat zijn prikkelovergevoeligheid zo groot is dat hij voor seksueel contact toch met een daartoe opgeleide sekswerker gaat afspreken en de verhalen over gangbangs en veel vrouwen tegelijk totaal niet realistisch en fijn zijn. Het was een enorme overwinning voor hem om al deze inzichten te erkennen en ervoor te gaan staan.

Ik voel diep respect.

PS 2.:

Tegenwoordig wordt in plaats van het begrip autisme/autistisch spectrum vaker het woord neurodiversiteit gebruikt. Dit woord dekt namelijk meer geuren en kleuren van de diversiteit binnen dit spectrum, waaronder ook hoogbegaafdheid, hoog sensitiviteit, ADD, ADHD etc vallen.

Wil je meer weten over werken met de Wheel of Consent die ik hierboven noem?

Lieve lezer,

Herken jij jezelf in dit verhaal en verlang jij ook naar een fijner, meer open seksleven? Naar het ontdekken en loslaten van conditioneringen, de dingen die zeer waarschijnlijk blokkeren om aanwezig, erotisch volwassen en in verbinding te zijn, van jezelf te houden zoals je bent? Op een manier die bij jullie aansluit?

Dan ben je super welkom, alleen en/of samen, om een gratis Ontdekkingsgesprek via Zoom met mij af te spreken en te kijken hoe ik jou kan helpen. Dat kan direct in mijn agenda via de knop hiernaast.

Arati Touch

Over Arati

Ik begeleid mensen voor wie seksualiteit en intimiteit niet easy en vanzelfsprekend is. Individueel en in workshops. Hands-on en in consent zakken we in ontspanning, zelfliefde en weer helemaal 'eigen' mogen zijn. Het is een kwestie van herinneren wat er al was.


Vaak ontdek ik, zoals ik dat ook nog steeds bij mezelf aan het ontdekken ben, dat de relatie met ons eigen lijf, zeker op seksueel gebied de sleutel is tot echt genieten, zelfliefde, bewustwording, extase en je vrij voelen, óók in relatie tot de ander. En het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb. Ik ben seksuologisch lichaamswerker, coach, ademcoach en deep-tissue lichaamswerker. Dat mix ik met mijn liefde, wijsheid en humor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>