Hoe weet ik of ik aseksueel ben

Ben ik okee zoals ik ben?

Jezelf durven zijn. Overal en altijd. Ook als je ziet dat je hele andere dingen fijn of leuk vindt dan andere mensen. Voor sommige mensen is dat een uitdaging waar moed voor nodig is. Bijvoorbeeld als het gaat over anders seksueel geaard zijn dan de meeste mensen, zoals aseksueel zijn. In deze blog lees je daar over.

Stel je voor

Je bent op een feestje gezellig aan het praten met je beste vriend over je favoriete hobby. Het gesprek is fijn en super vervullend. Dit is de nabijheid die voor jou precies goed is. Naarmate het feestje langer duurt, zie je om je heen steeds meer mensen elkaar aanraken. Ze lachen, omhelzen elkaar en beginnen zelfs te zoenen. De sfeer verandert merkbaar, alsof de lucht zwanger raakt van iets dat je niet begrijpt. Ook je vriend zie je met rode konen naar iemand toestappen. Ben je de enige die geen behoefte heeft aan omhelzen en zoenen? En die zich niet seksueel aangetrokken voelt tot anderen?

Geen seksuele aantrekkingskracht

Als seksuologisch lichaamswerker en coach voor mensen die een leuker seksleven willen, líjkt het alsof ik er alleen ben voor mensen die seks willen met anderen (niks is minder waar). Dat lijkt weer de overtuiging te bevestigen waar we allemaal mee opgegroeid zijn, namelijk dat iedereen seksuele aantrekkingskracht voelt. En dat we pas echt gelukkig kunnen zijn als we dat met iemand kunnen delen op onze favoriete manier. Van deze belemmerende overtuiging hebben mensen die wel graag seks hebben maar het niet hebben al last. Stel je maar voor hoe deze overtuiging is voor degenen die géén romantische en/of seksuele aantrekking voelen.

Maar een leuk seksleven hebben kan ook goed zónder andere lijven, gewoon in je eentje. Daar is geen fysieke seksuele dynamiek met iemand anders voor nodig.

Echt contact is óók een vorm van seks

Het ligt er maar net aan hoe smal of breed je naar seksualiteit kijkt. Mijn ‘teacher in life’ Yoyo zegt bijvoorbeeld altijd: “Ik heb de hele dag door seks met mensen”. Ik denk dat ze daar een punt heeft, want ze is een voorbeeld in hoezeer je met ieder mens dat je tegenkomt een intieme ontmoeting kunt hebben. Levensenergie is óók seksuele energie. Door alles in zichzelf te omarmen, kan ze ook de ander volledig omarmen. Daarmee laat ze zien dat er dan diep contact ontstaat - écht contact. Soms fysiek dichter bij elkaar en soms gewoon in nabijheid vanuit het hart.

Deze manier van kijken is een belangrijk uitgangspunt voor mij om samen met mijn cliënten de kern van hun vraag of leerdoel te vinden. Die ik overigens liever studenten noem 😉. Er is namelijk niet maar één weg: als je aseksueel bent, betekent dat helemaal niet dat je dan ook geen seks (met jezelf) zou willen hebben.

Wat is aseksualiteit dan precies?

Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit, die allemaal onder dezelfde paraplu vallen. De belangrijkste overeenkomst is dat je geen seksuele aantrekkingskracht ervaart. Je kunt enorm van masturberen houden - en zelfs van seks met iemand anders! - zonder dat je enige romantische of seksuele aantrekking voelt. Maar het kan ook zijn dat je wél wilt knuffelen maar geen seks wilt - of zelfs helemaal geen enkele aanraking. Afkeer van alles wat met seksualiteit te maken heeft is ook een vorm, zónder dat je nare herinneringen hebt aan misbruik. 

Aseksualiteit is doodgewoon een seksuele oriëntatie, net als hetero-, homo- of
be-seksualiteit en andere geaardheden.

Alle ins en outs over aseksualiteit kun je lezen in de handreiking die daarover gemaakt is door Movisie en de Nederlandse Organisatie voor Aseksualiteit (NOA). Goed om te weten: voor zover bekend is ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking aseksueel.

Vraag je je af of er bij jou sprake is van aseksualiteit? 

Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Als ik me tot iemand aangetrokken voel, wat voor aantrekking is dat dan?
  • Voel ik me seksueel aangetrokken tot iemand op basis van uiterlijk of moet ik iemand eerst heel goed kennen?
  • Klinkt de seksuele aantrekking die andere mensen beschrijven mij raar of onbekend in de oren?
  • Als ik me seksueel opgewonden voel, komt dat dan door de situatie of door de persoon?

Als jij niet wilt vrijen met een ander, bijvoorbeeld je partner, dan is dat helemaal goed. Je bent dan nog net zo waardevol en mooi als mens. Je mag doodgewoon jezelf zijn. Je bent belangrijk. Ook als je geen seks wilt. Maar wil je toch uitzoeken wat de reden is waarom je niet wilt vrijen en of je misschien aseksueel bent?

Dan kunnen wij dat samen uitvinden: online of in de praktijk.

Lieve lezer,

Herken jij jezelf in dit verhaal en verlang jij ook naar meer (zelf)acceptatie en een fijner, meer open seksleven?

Naar het ontdekken en loslaten van conditioneringen: de dingen die zeer waarschijnlijk blokkeren om aanwezig, erotisch volwassen en in verbinding te zijn?

Om van jezelf te houden zoals je bent? Op een manier die bij jou of jullie aansluit?

Dan ben je super welkom, alleen en/of samen, om een gratis Ontdekkingsgesprek via Zoom met mij af te spreken en te kijken hoe ik jou kan helpen. Dat kan direct in mijn agenda via de knop hiernaast.

Arati Touch

Over Arati

Ik begeleid mensen voor wie seksualiteit en intimiteit niet easy en vanzelfsprekend is. Individueel en in workshops. Hands-on en in consent zakken we in ontspanning, zelfliefde en weer helemaal 'eigen' mogen zijn. Het is een kwestie van herinneren wat er al was.


Vaak ontdek ik, zoals ik dat ook nog steeds bij mezelf aan het ontdekken ben, dat de relatie met ons eigen lijf, zeker op seksueel gebied de sleutel is tot echt genieten, zelfliefde, bewustwording, extase en je vrij voelen, óók in relatie tot de ander. En het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb. Ik ben seksuologisch lichaamswerker, coach, ademcoach en deep-tissue lichaamswerker. Dat mix ik met mijn liefde, wijsheid en humor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>