Ritual Play Plus: uit je hoofd, ín je sensualiteit

Wat heeft spelen met sensualiteit en
seks te maken?

Alles. Als je echt blij bent met je seksuele relatie dan ben je heel waarschijnlijk iemand die makkelijk uit je hoofd in je lijf en in het moment kunt zijn, met jezelf en ook met je partner samen. Dan zijn er regelmatig verassende momenten in je ontmoetingen en is er fijne fysieke en emotionele beweging tussen jou en de ander. Er is geen doel dat bereikt moet worden en er is ook geen ‘voor wat hoort wat’. Er is plezier en onvoorwaardelijkheid. En juicyness 😉.

Klinkt heerlijk toch? Het is wat er gebeurt als je speelt. Maar hoe creëer je deze dynamiek weer als je 'm kwijt bent?

Daar wil ik het graag over hebben in dit blog. Want misschien ben jij wel een van degenen die enorm toe is aan een ‘change of energy’ in je seksleven omdat je het saai of zelfs echt niet leuk meer vindt geworden. Of je bent gewoon nieuwsgierig.

 Ritual Play is dan het instrument om het concept ‘spelen’ te gaan onderzoeken in een nieuwe context.

Ontbrekende sleutel

Toen ik zelf Ritual Play tegen kwam raakte deze manier van spelen me diep. Door de verschillende dynamieken die er kunnen ontstaan in het spel met de ander en daarbij zo goed bij mezelf te kunnen blijven wist ik dat dit een ontbrekende sleutel is in een saai (ja ook het mijne) seksleven. Door de veiligheid van de afspraken en uitnodigingen kwam er ruimte om mijn angst voor intimiteit, schaamte en onzekerheid te doorvoelen en op een totaal andere manier tot expressie te brengen.

Maar dat was niet het enige. Er kwamen ook ongekende speelse kanten naar boven en er kwam heerlijke energie vrij. Ik realiseerde me dat dit ook is wat ik in bed mee wilde maken. En anderen misschien ook wel.

Dat maakte dat ik Ritual Play trainer werd. Ik gebruik het in individuele sessies en ik geef er workshops over.

Wat is Ritual Play?

Ritual Play is spelen zonder doel. Je zou het ook Impulse Play kunnen noemen, omdat het helemaal gebaseerd is op wat er in jou leeft en wat zich wil uiten in het moment, non-verbaal. Het ‘spel’ speelt zich af op een mat met jou en de ander met een aantal afspraken en uitnodigingen. Ook over tijd en plaats. De dynamiek tussen jullie blijft steeds opnieuw een verrassing omdat jullie spelen vanuit je impuls.

Die impuls kan zijn het geen zin hebben in aanraking bijvoorbeeld, of je verdrietig, depri of gefrustreerd voelen. Allemaal emoties waarvan we vaak het idee hebben dat we daar anderen niet mee op mogen zadelen. Maar natuurlijk ook je enorme zin in spelen, stoeien, gek doen om niks, lachen, liefhebben.

Tijdens het spel hou je je focus op jezelf in contact met de ander. Je zet daarbij je hele lijf in, je lichaamstaal en alle andere expressievormen zonder woorden te gebruiken. Zonder te praten. Zodat je al je niet of nooit gebruikte expressievormen in het contact in kunt brengen. Door je lijf in te brengen verdiep je en kom je aan bij jezelf. Uit je hoofd. Zonder zelfcensuur, zonder gedachten, zonder verantwoordelijkheidsgevoel voor het geluk van de ander maar wel in (non-verbale) afstemming.

Misschien vraag je je af of je er lenig voor moet zijn. Nee, want je speelt met wat er is en wat je ermee kunt. Dat doen we uiteindelijk in bed ook. Met Ritual Play leer je alleen hoeveel meer mogelijkheden je nog hebt.

Bij Ritual Play houden we de kleren aan. Want meteen bloot spelen brengt ons direct bij al ons hele leven ingesleten gewoontes rond bloot en seks. Daarom ontwikkelde ik, speciaal voor nieuwsgierige vrouwen in tantra, mindfulness en bewustzijnswerk, Ritual Play Plus.

Ritual Play Plus is 'next step' 

Plus staat voor een volgende stap in je onderzoek naar spelen, sensualiteit en opwinding. Met precies dezelfde afspraken en uitnodigingen van de gewone Ritual Play met als toevoeging: spelen met een extra afspraak en intentie. De intentie kan gezamenlijk zijn maar ook persoonlijk. Bijvoorbeeld ‘ik maak schaamteloos plezier’ of ‘ik breng mijn humor in’. Dit kan ook een groepsintentie zijn.

Als afspraak, in overleg met de groep én je speelpartner, kun je besluiten om je kleding uit te trekken. Dit uitkleden kan deel zijn van het spel maar dat hoeft niet. Bloot komen we onszelf anders tegen. Patronen of oude imprints gaan we beter voelen op de mat, en onze vrijheid en juicyness kan dan tot bloei komen.

  • Als we bloot zijn spelen we met verschillende spelvormen, bijvoorbeeld powerplay of spelen met olie.
  • Een groepsgrens is dat het laten vloeien van lichaamssappen niet gebeurt en er niet wordt getongzoend of aan orale seks wordt gedaan.
  • De workshops zijn niet speciaal bedoeld voor vrouwen die op vrouwen vallen. Ze zijn natuurlijk net zo welkom!

De 'Ritual Play Plus: uit je hoofd, in je seksualiteit' workshop is een heerlijke vrouwenontmoeting waarin je met een kleine groep ervaren vrouwen op onderzoek naar de reikwijdte in je eigen unieke seksualiteit gaat, begeleid door mij, Arati. Bij Ritual Play Plus kun je ook jouw interactie met de ander ontdekken en ontwikkelen. Vanuit mijn ervaring als seksuologisch lichaamswerker, coach én mijn eigen seksuele ontwikkeling bied ik jou mijn wijsheid, praktische input en plezier.


Kijk voor Ritual Play Plus workshops en andere workshops onder de Orgasmic Arts paraplu onder Doen bij Ârati/agenda-workshops-met-Arati 

Dr. Betty Martin, sexuality & touch coach, grondlegster van de Wheel of Consent zegt dit over Ritual Play:

“De schoonheid van Ritual Play is dat je leert wat spelen is. Dat is enorm. Als je lichamelijk dicht bij andere mensen bent en/of je hebt seks met ze, dan zijn de meeste mensen bezig met een doel.

En iedereen die met tantra en intimiteit werkt zegt ‘heb geen doel’. Maar niemand leert je HOE je geen doel moet hebben, wat je dan in plaats daarvan doet. Ritual Play leert je dat wel. Plus, het is leuk, echt heel leuk.”

Arati Touch

Over Arati

Ik begeleid mensen voor wie seksualiteit en intimiteit niet easy en vanzelfsprekend is. Individueel en in workshops. Hands-on en in consent zakken we in ontspanning, zelfliefde en weer helemaal 'eigen' mogen zijn. Het is een kwestie van herinneren wat er al was.


Vaak ontdek ik, zoals ik dat ook nog steeds bij mezelf aan het ontdekken ben, dat de relatie met ons eigen lijf, zeker op seksueel gebied de sleutel is tot echt genieten, zelfliefde, bewustwording, extase en je vrij voelen, óók in relatie tot de ander. En het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb. Ik ben seksuologisch lichaamswerker, coach, ademcoach en deep-tissue lichaamswerker. Dat mix ik met mijn liefde, wijsheid en humor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>