Masturberen, wat kun je dáár van leren?

Masturberen, daar doe ik niet aan. Ik heb toch een partner nu….

Dit zinnetje hoor ik regelmatig als ik vraag hoe en wanneer mensen masturberen. Het klinkt een beetje alsof je zou masturberen uit nood of gebrek aan beter. Maar masturbatie puur zien als een mindere vorm van seks is in mijn ogen het kind met het badwater weggooien. Daar wil ik wat meer over schrijven in dit blog. In mijn praktijk maar ook collectief kom ik veel tegen dat seks pas gezien wordt als ‘echt’ en het lekkerste met een ander samen. Wat overigens niet betekent dat het niet fijn mag zijn met een ander samen!

Waar ik het over wil hebben is de verwijdering van ons eigen lichaam en seksualiteit in de relatie met onszelf. Doodgewoon omdat het de sleutel is naar een leuker en meer vervullend seksleven.

Van stiekem naar geen verbinding
met onszelf

Dat masturberen gezien wordt als minder of niks aan is logisch. Vanaf het moment dat we ons geslacht – poes, piemel, vulva, penis etc. – ontdekten en we er mee begonnen te spelen hebben we geleerd dat het niet hoorde, vies was, stiekem moest, dat als je dat deed dat je dan onvruchtbaar werd of homoseksueel. Dus deden we het maar niet of stiekem en dan vooral héél snel natuurlijk. Door dat snelle afraffelen om maar snel klaar te komen zodat het gênante en verkeerde wat we deden zo snel mogelijk achter de rug was, leerden we het af om te genieten in het moment. We leerden af om ons over te geven aan wat er te beleven viel in ons kleine jonge lichaam. Daardoor raakten we vaak seksueel verdoofd en daarmee verdween ook de verbinding tussen ons gevoelsleven en ons erotisch lichaam.

Of, we voelden nog wel van alles, maar we konden het niet meer duiden, doodgewoon omdat het er kennelijk niet hoorde te zijn.

Wat er wel mocht zijn was ons naar buiten richten om plezier en genot te ontvangen. Waardoor de relatie tussen ons en de ander het allerbelangrijkste werd. Die met onszelf en ons eigen lichaam was vies, inferieur, egoïstisch en zelfs gevaarlijk. Als je breder kijkt was het ook zo dat er onvoldoende controle mogelijk was op mensen die seks hadden en/of masturbeerden.

Collectief omarmen we al eeuwen ‘de relatie’ en de seksuele normen die daarbij horen. Lange tijd was het normaal dat de vrouw voor het plezier van de man moest zorgen, het zijne stond centraal. Vrouwen pasten zich aan, en dat doen ze in zekere zin nog, zonder bezig te zijn of te weten wat ze zelf verlangden op seksueel/intiem gebied. Zelf genot ervaren was voor veel vrouwen verbonden met slecht zijn of sletterig.

Dit klinkt misschien als een oud verhaal, maar dat is het helaas allerminst. 

Hoe ik plezier en genot afleerde

Ook ik groeide op zonder enig benul van wat zich in mijn lijf afspeelde toen ik opwinding ervoer en mijn orgasme ontdekte. Masturberen leek niet te bestaan. Niemand vertelde mij over al die heerlijke lichamelijke gevoelens die je dan kunt ervaren. Als je er geen aandacht aan besteedt, verdwijnt het vanzelf. Met als gevolg dat ook ik me in mijn seksualiteit en mijn relaties gedroeg vanuit de traditionele collectieve boodschappen daarover: me richten op seks met een ander.

Plezier was niet voor mij, dat leerde ik al jong. Ik was 14 en werd, opgewonden en verlangend naar iets veelbelovends benaderd door een jongen op de dorpskermis. We zoenden in een bosje en begonnen aan elkaar te friemelen. Hoe spannend! En ook een beetje eng, dat wel. Het kwam erop neer dat hij mijn hand om zijn piemel legde en me mijn hand op en neer liet bewegen tot hij klaar kwam. Dat was het. Voor mijn plezier zat er niets in.

Dit was de eerste van veel vergelijkbare ontmoetingen. Ik had nooit geleerd om iets voor mezelf te vragen en om dat vanzelfsprekend te vinden. Zeker niet op seksueel gebied. Dat kwam pas vele jaren later.

Belichaamd masturberen 

Tijdens mijn opleiding tot seksuologisch lichaamswerker en educator kwam ik voor het eerst in aanraking met Mindful Masturbatie. Hierbij ligt de aandacht op het seksueel en erotisch zijn van je hele lichaam en ziel, inclusief je geslachtsdelen. Het is een 'all-in practice'.

Met Mindful Masturbatie kun je je relatie met jezelf en je seksualiteit weer herstellen. Je gaat als het ware weer terug naar dat prille begin van jezelf ontdekken, alleen krijg je er nu wel aandacht voor en tools aangereikt die je kunnen helpen om meer te gaan voelen en genieten. Mindful Masturbatie geeft je de kans om jezelf te helen van schaamte en angst maar vooral ook met jouw eigen aanrakingen, tempo en spel je zelfliefde te vergroten. Het is in feite een meditatie waarin jouw relatie met je erotische lichaam centraal staat. Waarin je bewust aanwezig zijn oefent met jezelf, inclusief alles van jou. Om daarnaast ook aanwezig, vervuld en meer voelend in je seksuele relatie met de ander te kunnen zijn.

Dus ook mét een partner, zeker als je op zoek bent naar nieuwe impulsen of intenser kunnen genieten, is een Mindful Masturbatie sessie met jezelf op regelmatige basis een grote aanrader.

Wat doe je in je MM sessie? 

Aan wat voor soort oefeningen kun je denken voor je eigen sessie? Hier een paar voorbeelden:

  • Ademmeditatie in je geslacht
  • Yoni gazing en anatomie
  • Het ontdekken van je anus, massage en toys
  • Dansen in je meest sexy outfit/erotisch personage voor de spiegel
  • Masturberen voor de spiegel
  • Chakrameditatie met erotische energie
  • Bekken- en yoni of lingammassage
  • Iemand vragen naar je te kijken als stille getuige
  • Etc.

De mogelijkheden zijn onbegrensd en daarmee ga je ook je vrijheid met jezelf weer hervinden. Het kan lastig zijn om jezelf deze oefeningen te gunnen en je sessies op te zetten. Want waar echt te beginnen? Neem dan contact op met mij, Ârati.

Ik kan je begeleiden en ondersteunen in je proces naar meer ontdekken, genieten en vrij worden met jezelf en daarmee ook met je partner of iemand anders.

Naast individuele- en koppelsessies bied ik ook workshops Erotic Embodiment - Mindful Masturbatie aan.


Kijk voor Mindful Masturbatie workshops en andere workshops onder de Orgasmic Arts paraplu onder Doen bij Ârati/agenda-workshops-met-Arati 

Voor individuele Mindful Masturbatie Coaching kun je de online sessies goed gebruiken. Of plan eerst een Ontdekkingsgesprek met me in via de link hiernaast. Dan kunnen we bespreken wat het beste is voor jou.

Arati Touch

Over Arati

Ik begeleid mensen voor wie seksualiteit en intimiteit niet easy en vanzelfsprekend is. Individueel en in workshops. Hands-on en in consent zakken we in ontspanning, zelfliefde en weer helemaal 'eigen' mogen zijn. Het is een kwestie van herinneren wat er al was.


Vaak ontdek ik, zoals ik dat ook nog steeds bij mezelf aan het ontdekken ben, dat de relatie met ons eigen lijf, zeker op seksueel gebied de sleutel is tot echt genieten, zelfliefde, bewustwording, extase en je vrij voelen, óók in relatie tot de ander. En het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb. Ik ben seksuologisch lichaamswerker, coach, ademcoach en deep-tissue lichaamswerker. Dat mix ik met mijn liefde, wijsheid en humor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>