over de ‘Vrij(!) met jezelf’ avonden

Dit is wat vrouwen hebben ervaren en met me deelden na de  Vrij(!) met jezelf - vrouwencirkels.

'Ik vond het bijzonder om zo open met het onderwerp seksualiteit, lichaam en emotie in een groep om te gaan. Vooraf was het een soort schrikbeeld om zo intiem te zijn met andere vrouwen, maar tijdens de avonden is de openheid gegroeid'.

'Je zolder voelde als een veilige ruimte en ook de manier waarop je ons telkens welkom heette was voor mij waardevol en stelde me op mijn gemak. Ik vind dat je hierin een bijzondere gave hebt. Je open houding en de manier waarop je mensen geruststelt, uitnodigt, welkom heet en ervaringen biedt.  Je hebt gezorgd voor een mooie opbouw in de avonden. Met verschillende elementen; speels, uitdagend, een beetje gek, informatief, emotie en met ruimte voor wat er aandacht nodig had'.

'De reden dat ik me had aangemeld is dat ik het lastig vind om me over te geven aan een relatie, mijn lichaam en mijzelf. Ik ben geneigd om de controle te willen behouden.  Het niet kunnen komen tot een orgasme ondanks de diverse seksuele ervaringen, geliefden en minnaars die ik heb gehad speelt hierbij ook een rol. Het mezelf beminnen had ik de laatste tijd ook maar opgegeven. Dat leidde te vaak tot spanning in mijn lijf en frustratie'.

'Highlights die zo in me opkwamen – de oefening met het voelobject en de verbazing dat mijn huid zo gevoelig was. Het open mogen zijn over dit onderwerp in het algemeen en de herkenning, het delen, luisteren naar elkaar, het vertrouwen en respect onderling, het toelaten van je lichaam, intimiteit en seksualiteit als onderdeel van het leven. Het praten over en bekijken van de yoni’s. Ervaren dat dat goed was, accepteren van mijn lijf. De openheid die er mag zijn, ook over mindful masturbatie – dat je het woord überhaupt mag uitspreken 😉 De ervaring van jezelf kusjes geven – dat dat kan… De laatste avond waarbij iedereen het fijn voor zichzelf mocht maken – het besef dat het daarom gaat, niet raar is en je daar ook open over mag zijn'.

'Ik merk dat ik me steviger voel, meer zelfbewustzijn'

'Een handleiding, begeleide meditatie, concrete opdrachten maken het voor mij makkelijker om me ergens toe te zetten, maar ik moet ook toegeven dat het mezelf aanraken laatst ook zo prettig voelde dat ik er ook gewoon zin in kreeg en dat lijkt me ook de beste motivatie. De aanrakingen  tijdens de laatste avond, voelde als of ik in een roze zachte omgeving was en dat is – om te beginnen - ook waar ik graag naar toe wil'.

'Het is echt fijn om sisterhood te ervaren, dat kende ik nog niet'

'Ik ben me bewuster van mijn lijf en mijn zintuigen. Ik ben me bewuster van geuren, tactiel, beelden, geur van vlier, geur van regen, takken over mijn lijf als ik op mijn manier aan het snoeien ben en in een struik hang, spieren die bewegen als ik fiets, licht door de takken als ik onder een boom lig, vogels in de ochtend etc etc. Zo fijn dat ik dat opmerk en er van kan genieten'.

'Het is een ontdekking dat mijn gevoelens van schaamte en tegenzin niet heel uniek zijn maar dat zoveel vrouwen hiermee worstelen. Dat het eerder een collectieve programmering is. Dat ik daar in ieder geval mee wil afrekenen. Dat ik wel vrij wil zijn. Dat ik als vrouw vrij ben om mijn natuurlijke seksualiteit te beleven, net zoals dat voor een man vanzelfsprekend is'.

Over Vrij(!) met jezelf in het algemeen:

'Vrij met jezelf is een breed opgezette cursus waarbij het gaat over vrij zijn met jezelf, vrij zijn in het contact met anderen en vrij zijn van denken over jezelf, relaties en gedachten. Dit alles kan in een veilige omgeving worden geuit in vrijheid. De nadruk ligt op het voelen en respecteren van grenzen en het eigen proces. De insteek is mindful masturbatie maar het gaat veel meer om een manier om in het leven te staan waarbij zelfliefde voorop staat'.

'Even een verhaaltje over Vrij! Met jezelf. Toen ik me opgaf vroeg ik me wel af of we dan gingen vrijen met onszelf in het openbaar: nee dus. Wat doen we dan wel? Vaak beginnen we met een geleide meditatie of visualisatie en een rondje hoe iedereen erbij zit met een specifieke vraag. Nu had ik persoonlijk altijd een hekel aan die rondjes maar begin het steeds interessanter te vinden omdat je door de verhalen waar anderen mee worstelen steeds meer leert over het leven in al zijn facetten. Grappig om dan ook weer te ervaren hoe een groep onbekenden dan zo snel vertrouwd voelt en er heel open heel persoonlijke dingen worden gedeeld. Na het rondje is er vaak behoefte aan wat beweging. Dansen doen we dan ook iedere keer. Arati behandelt ook elke keer wat theorie. En we doen oefeningen. Voor onszelf of in tweetallen. Daarbij raken we elkaar weleens aan maar altijd met wederzijds goedvinden want het gaat namelijk ook over grenzen. Je hoeft niets tegen je zin te doen en mag nee zeggen. En we houden de kleren aan hoor behalve toen we op uitnodiging kledingstukken uit deden tegelijk met dat waar we ons voor schaamden, uiteraard vanuit vrije keuze ;).
Het zijn belangrijke onderwerpen en juist door de grote verscheidenheid in de groep leren we van elkaar en is er ook herkenning. Twijfel je nog? Ik zou zeggen, doen. Je geeft jezelf een cadeau'.

Over Arati's manier van werken:

'Je biedt onvoorwaardelijke acceptatie en liefde en dat doet iedereen zichtbaar goed. Prachtig om te zien. Eerder stond je meer in de groep, deed je meer zelf mee en nu bleef je buiten de groep en “waakte” je over ons'.

'Als Arati een cursus of workshop geeft is het tot in de puntjes voorbereid waardoor er op het moment zelf alle ruimte is voor dat wat er speelt. Arati heeft de rust en ruimte om in te spelen op dat wat nodig is zonder het overzicht te verliezen. Zij ontwikkelt zichzelf door leren, ervaren en delen en biedt daarmee die kans ook aan anderen. De term all in betekent dat alles er mag zijn en dat is gemakkelijk gezegd, maar Arati laat zien dat het ook echt kan'.

'Arati is voor mij in dit proces van bewustwording heel belangrijk geweest en is dat nog. Veiligheid zit in jezelf maar toen ik die zelf nog niet had en ook geen idee had wat ik wou...waar mijn grenzen waren en hoe ik de warboel aan gevoelens kon ontknopen was het toch heel fijn om daarbij goede begeleiding te hebben.
Dus een tip voor jullie. Maak gebruik van een individuele sessie bij Arati als je denkt dat het je kan helpen. Het was voor mij niet altijd leuk en al helemaal niet allemaal lekker maar heeft mij heel veel opgeleverd'.

 

Arati Touch

Over Arati

Ik begeleid mensen voor wie seksualiteit en intimiteit niet easy en vanzelfsprekend is. Individueel en in workshops. Hands-on en in consent zakken we in ontspanning, zelfliefde en weer helemaal 'eigen' mogen zijn. Het is een kwestie van herinneren wat er al was.


Vaak ontdek ik, zoals ik dat ook nog steeds bij mezelf aan het ontdekken ben, dat de relatie met ons eigen lijf, zeker op seksueel gebied de sleutel is tot echt genieten, zelfliefde, bewustwording, extase en je vrij voelen, óók in relatie tot de ander. En het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb. Ik ben seksuologisch lichaamswerker, coach, ademcoach en deep-tissue lichaamswerker. Dat mix ik met mijn liefde, wijsheid en humor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>