Annemarie verlangt enorm naar aanraking en intimiteit maar is bang erom te vragen. Ton bekent dat hij nooit geweten heeft dat Annemarie deze problemen had. Hij dacht altijd dat áls ze seks hadden, al was het niet vaak, dat het fantastisch was. Het is mooi om te zien hoe ze dit samen willen aangaan.
Ons seksleven nieuw leven inblazen
Het was Annemarie die mijn aanbod zag voor seksuologisch lichaamswerk aan echtparen. Een ‘wake-up call’, om samen iets te gaan doen aan hun tanende intimiteit en seksualiteit. Zo zitten nu voor me. Hun wens? Om zich weer seksueel vrij te voelen bij elkaar.
Praten tijdens het vrijen, vertellen wat je lekker vindt, of anders wilt, dat hadden ze eigenlijk nooit gedaan. Annemarie vertelde aarzelend dat ze bij het vrijen vaker niet dan wel aanwezig was met haar aandacht. Bijna als een ‘bevriezen’.
De eerste oefeningen zouden ze gekleed doen. Oefenen met nemen en toelaten, geven en ontvangen. Best spannend om te gaan doen. Dat deden ze volgens ‘The Wheel of Consent’, een leuke en diepgaande methode (ontwikkeld door dr Betty Martin) waarbij je leert vertragen en woorden geeft aan wat je ervaart.
Saaie Seks?
Zo ontdekte Ton tijdens een oefening dat hij zich begon te vervelen, en zich terugtrok; ook lichamelijk. Een bijna automatische reactie op een defensieve vraag van Annemarie: hoe hij dacht haar aan te gaan raken. Dit herkenden ze beiden in een dagelijks patroon. Dat was een grote ontdekking. Ton zag dat hij zich zo beschermde tegen afwijzing, door vooral niets te vragen voor zichzelf. Annemarie verzachtte op het moment dat Ton zich zo kwetsbaar liet zien. En begreep dat er pas intimiteit is als zij zich beiden eerlijk uiten, zonder de ander te willen sturen.
Terug naar verbinding en plezier
Zo kwam er weer ruimte voor plezier, door de moeilijke dingen aan te gaan: het leren omgaan met de ‘bevriesstand’, het leren herkennen van je afgewezen voelen, en kwetsbaar en eerlijk durven zijn. Het resultaat? Een blij en knuffelend stel dat niet wist hoe snel ze naar huis konden gaan.